logotype
logotype
Απρίλιος 2024
ΚΔΤΤΠΠΣ
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 2019-2020

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΟΑΣΠ και λοιπών αρμόδιων αρχών & φορέων, σας υποβάλλουμε το σχέδιο ετοιμότητας του σχολείου μας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από σεισμό και πυρκαγιά.   


Το Σχέδιο αυτό αφορά στη σχολική περίοδο 2020-2021 και θα επικαιροποιηθεί κατά τη διάρκεια της σχολικής αυτής χρονιάς οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο.


Το σχέδιο:

  • Περιλαμβάνει σκαρίφημα των κατόψεων των ορόφων, με αρίθμηση  αιθουσών,
  • Καθορίζονται και σχεδιάζονται ασφαλείς προσπελάσεις από τις αίθουσες προς τους  χώρους συγκέντρωσης, που είναι ο αύλειος χώρος του σχολείου, κοντά στις κερκίδες,
  • Αναγράφεται η σειρά εκκένωσης των αιθουσών,
  • Αναλύει τις ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν προ, κατά και μετά από έναν σεισμό,
  •  Αναθέτει συγκεκριμένα καθήκοντα σε εκπαιδευτικούς,
  • Περιλαμβάνει σε μορφή μνημονίου τις απαιτούμενες οδηγίες.

Σε περίπτωση σεισμού και εφόσον οι μαθητές βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΠ οι διδάσκοντες-καθηγητές δίνουν το παράγγελμα: «Παιδιά καλυφθείτε-σεισμός» και συμβουλεύουν τους μαθητές να προστατευτούν κάτω από τα θρανία τους, οι δε διδάσκοντες προστατεύονται κάτω από τις έδρες τους. Μόλις σταματήσουν οι σεισμικές δονήσεις, αρχίζει η εφαρμογή του σχεδίου εκκένωσης του κτιρίου, με παρατεταμένο χτύπημα του κουδουνιού, εάν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, διαφορετικά δίνεται το σύνθημα εκκένωσης του κτιρίου με σφυρίχτρα, ως εξής:


ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ 

ΙΣΟΓΕΙΟ

Οι μαθητές της ΑΠΧ(1), οι μαθητές που βρίσκονται στο Χημείο(2), οι μισθωτές του Κυλικείου(3), όσοι μαθητές ή εργαζόμενοι βρεθούν στο Λημεράκι(4), καθώς και οι μαθητές που βρίσκονται στην αίθουσα Καλλιτεχνικών(5) φεύγουν - με τη σειρά αυτή - από την όδευση διαφυγής 2, που οδηγεί στην αυλή. Μέσω της όδευσης διαφυγής 1 και με τη σειρά που αναφέρονται ακολούθως εκκενώνονται η αίθουσα Τεχνολογίας(1), το Αμφιθέατρο(2), το μεγάλο Γραφείο Διδασκόντων(3) και έπειτα το μικρό(4), τα γραφεία της Υποδιεύθυνσης(5) και της Διεύθυνσης(6). Ας σημειωθεί ότι όσοι βρίσκονται στο αμφιθέατρο και στα δύο γραφεία Διδασκόντων έχουν τη δυνατότητα να βγουν στην αυλή και από την έξοδο 4, η οποία είναι πάντα ανοιχτή για εύκολη έξοδο σε ώρα σεισμού.

Α΄ ΟΡΟΦΟΣ

Πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του διδάσκοντος καθηγητή και αφού πρώτα ελεγχθούν τα κλιμακοστάσια, αν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, τα τμήματα Γ1, Γ2, Γ3, Γ4 (πρώτα τα Γ1-1, Γ3-2 και έπειτα τα Γ2-3, Γ4-4) κατεβαίνουν από το ανατολικό κλιμακοστάσιο και βγαίνουν από την έξοδο 2 στον αύλειο χώρο. Οι μαθητές που θα βρεθούν στην αίθουσα του Τμήματος Ένταξης(5), οι μαθητές με τους διδάσκοντες στην αίθουσα της Πληροφορικής(6), καθώς και το τμήμα Α1(7), βγαίνουν - με τη σειρά αυτή - από την ίδια έξοδο, μετά από τους μαθητές της Γ΄ τάξης. Οι μαθητές των τμημάτων Β1, Β2, Β3 και Β4 (πρώτα τα Β1-1, Β4-2 και έπειτα τα Β2-3, Β3-4) βγαίνουν από το βορεινό κλιμακοστάσιο, έξοδος 1, πριν από τους μαθητές του Α3-5 και του Α2-6, ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός.

ΑΥΛΗ  

Όλοι συγκεντρώνονται στην αυλή του σχολείου, μπροστά στις κερκίδες. Με μέτωπο προς τις κερκίδες, παρατάσσονται, από δεξιά προς τα αριστερά, τα τμήματα Α1, Α2, Α3, Β1, Β2, Β3, Β4, Γ1, Γ2, Γ3, Γ4.

      Εάν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του σεισμού βρίσκονται στην αυλή, παραμένουν εκεί και οι εφημερεύοντες καθηγητές φροντίζουν, ώστε να βγουν από το κτίριο και οι υπόλοιποι (επιμελητές κ.ά.). Εάν οι μαθητές είναι στο εσωτερικό του κτιρίου, λόγω των καιρικών συνθηκών, οι εφημερεύοντες και οι υπεύθυνοι για την εκκένωση του κτιρίου φροντίζουν ώστε όλοι να βγουν έξω.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ

  • Για την τήρηση και τον συντονισμό του σχεδίου ορίζεται υπεύθυνη η Διευθύντρια του σχολείου, κα. Κων/να Σταυροπούλου.
  • Βοηθοί για την εκκένωση του ισογείου ορίζονται η κα. Πούλιου Χριστίνα και η κα. Δημητροπούλου Ελένη.
  • Για την εκκένωση του Α΄ ορόφου ορίζονται υπεύθυνοι οι καθηγητές που βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή στην τάξη ή οι εφημερεύοντες, εάν είναι ώρα διαλείμματος, καθώς και ο κ. Αλεξανδράκης.
  • Για το κλείσιμο της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου ορίζονται υπεύθυνοι ο κ. Κανάκης Παύλος και η κα. Χαρίτου Ιωάννα
  • Για τη χρήση των πυροσβεστήρων, αν χρειαστεί, ορίζονται υπεύθυνοι ο κ. Βολουδάκης Κων/νος και η κα. Γκρίντζαλη Σταυρούλα.
  • Για τον απαραίτητο εξοπλισμό σε φαρμακευτικό υλικό ορίζονται υπεύθυνες οι κυρίες Αγγελικοπούλου Ασπασία και Λαλιώτη Γεωργία.
  • Για τις πρώτες βοήθειες ορίζονται υπεύθυνοι οι κυρίες Γκέκα Βασιλική και η κα. Παπασπηλίου Ελένη, καθώς και ο κ. Πετρίδης Γεώργιος.
  • Οι δύο τελευταίοι συνάδελφοι, ο καθηγητής του αντίστοιχου τμήματος, καθώς και ο εφημερεύων καθηγητής είναι υπεύθυνοι και για την φροντίδα και μεταφορά μέχρι τις κερκίδες των ΑμεΑ του Σχολείου.
  • Για την ενημέρωση/οδηγίες/πληροφορίες που λαμβάνονται από το ραδιόφωνο ορίζονται υπεύθυνες οι κυρίες Λάμπρου Καλλιόπη και Λαγού Αρετή.
  • Για τη μεταφορά και διαφύλαξη του αρχείου, αν χρειαστεί, ορίζονται υπεύθυνες η κα. Σωτηροπούλου Χρυσάνθη και η κα. Παπασταμάτη Χρυσάνθη.
  • Για την απαγόρευση προσέγγισης των αιθουσών και των επικίνδυνων σημείων του σχολείου από τους μαθητές ορίζονται  η κα. Παπαδοπούλου Ευτυχία και ο Γιαννόπουλος Αθανάσιος.
  • Για την καταγραφή των μαθητών και τη φροντίδα της αναζήτησης μαθητών που δεν έχουν παρουσιαστεί ορίζονται υπεύθυνες οι κυρίες Κουλέντη Μαρία (για την Α΄ Τάξη), Πουλάκη Αφροδίτη (για τη Β΄ Τάξη), Φορτσερά Δέσποινα (για τη Γ΄ Τάξη) και Θεοδωροπούλου Άννα (αναπληρωματική), οι οποίες αναλαμβάνουν να καταγράφουν και όσους μαθητές παραλαμβάνουν  συγγενικά  τους  πρόσωπα. 
  • Τέλος, η μέριμνα για την ανύψωση του ηθικού και τη διατήρηση της ψυχραιμίας των μαθητών είναι ευθύνη όλων - της διευθύντριας και των διδασκόντων. Όλοι οι μαθήτες από το 15μελές μαθητικό συμβούλιο ορίζονται ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης. Το έργο όλων είναι μεγάλο και δύσκολο με δεδομένο ότι ο κάθε συνάδελφος οφείλει να κατανικήσει τον φόβο και τις αυθόρμητες αντιδράσεις για την τύχη της οικογένειάς του και, στη συνέχεια, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και τις ορμητικές αντιδράσεις των μαθητών του.

Σε περίπτωση κατά την οποία το σχολείο έχει υποστεί ζημιές και πρέπει να μεταφερθεί, αυτό θα γίνει με τη συνεργασία του Δήμου - ίσως στο παρακείμενο γήπεδο - και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, στους οποίους και κοινοποιείται το παρόν. Στους γονείς και κηδεμόνες, μέσω των μαθητών, έχουν διανεμηθεί, επίσης, οδηγίες και έχει ζητηθεί, σε περίπτωση σεισμού, να προσέρχονται το συντομότερο στο Σχολείο, προκειμένου να παραλάβουν οι ίδιοι το παιδί τους.

Το παρόν σχέδιο διανέμεται σε όλα τα μέλη του συλλόγου των καθηγητών και θα τίθεται σε δοκιμαστική εφαρμογή ανά τρίμηνο. Σε περίπτωση πυρκαγιάς ισχύει το ανωτέρω σχέδιο. Το σχολείο διαθέτει ικανοποιητικό αριθμό πυροσβεστήρων σε κάθε όροφο, στα εργαστήρια, καθώς και στους χώρους του ισογείου.

Πίσω στα θέματα για όλους...

ΟΡΙΣΜΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ

 

·                    Για την τήρηση και τον συντονισμό του σχεδίου ορίζεται υπεύθυνη η Διευθύντρια του σχολείου, κα. Κων/να Σταυροπούλου.

·                    Βοηθοί για την εκκένωση του ισογείου ορίζονται η κα. Πούλιου Χριστίνα και η κα. Δημητροπούλου Ελένη.

·                    Για την εκκένωση του Α΄ ορόφου ορίζονται υπεύθυνοι οι καθηγητές που βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή στην τάξη ή οι εφημερεύοντες, εάν είναι ώρα διαλείμματος, καθώς και η κα. Αδαμοπούλου Ευγενία.

·                    Για το κλείσιμο της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου ορίζονται υπεύθυνοι ο κ. Δεδίτσης Δημοσθένης και ο κ. Μανουσάκης Σωτήριος.

·                    Για τη χρήση των πυροσβεστήρων, αν χρειαστεί, ορίζονται υπεύθυνοι ο κ. Βολουδάκης Κων/νος και η κα. Γκρίντζαλη Σταυρούλα.

·                    Για τον απαραίτητο εξοπλισμό σε φαρμακευτικό υλικό ορίζονται υπεύθυνες οι κυρίες Αγγελικοπούλου Ασπασία και Μαλτεζοπούλου Λυδία.

·                    Για τις πρώτες βοήθειες ορίζονται υπεύθυνοι οι κυρίες Γκέκα Βασιλική και η κα. Παπασπηλίου Ελένη, καθώς και ο κ. Πετρίδης Γεώργιος.

·                    Οι δύο τελευταίοι συνάδελφοι, ο καθηγητής του αντίστοιχου τμήματος, καθώς και ο εφημερεύων καθηγητής είναι υπεύθυνοι και για την φροντίδα και μεταφορά μέχρι τις κερκίδες των ΑμεΑ του Σχολείου.

·                    Για την ενημέρωση/οδηγίες/πληροφορίες που λαμβάνονται από το ραδιόφωνο ορίζονται υπεύθυνες οι κυρίες Λάμπρου Καλλιόπη και Μπουρτζίκου Μαρία.

·                    Για τη μεταφορά και διαφύλαξη του αρχείου, αν χρειαστεί, ορίζονται υπεύθυνες η κα. Σωτηροπούλου Χρυσάνθη και η κα. Παπασταμάτη Χρυσάνθη.

·                    Για την απαγόρευση προσέγγισης των αιθουσών και των επικίνδυνων σημείων του σχολείου από τους μαθητές ορίζονται υπεύθυνοι η κα. Παπαδοπούλου Ευτυχία κα ο κ. Γιαννόπουλος Αθανάσιος.

·                    Για την καταγραφή των μαθητών και τη φροντίδα της αναζήτησης μαθητών που δεν έχουν παρουσιαστεί ορίζονται υπεύθυνες οι κυρίες Πουλάκη Αφροδίτη (για την Α΄ Τάξη), Φορτσερά Δέσποινα (για τη Β΄ Τάξη), Κουλέντη Μαρία (για τη Γ΄ Τάξη) και Θεοδωροπούλου Άννα (αναπληρωματική), οι οποίες αναλαμβάνουν να καταγράφουν και όσους μαθητές παραλαμβάνουν  συγγενικά  τους  πρόσωπα. 

·                    Τέλος, η μέριμνα για την ανύψωση του ηθικού και τη διατήρηση της ψυχραιμίας των μαθητών είναι ευθύνη όλων - της διευθύντριας και των διδασκόντων. Όλοι οι μαθητές από το 15μελές μαθητικό συμβούλιο ορίζονται ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης. Το έργο όλων είναι μεγάλο και δύσκολο με δεδομένο ότι ο κάθε συνάδελφος οφείλει να κατανικήσει τον φόβο και τις αυθόρμητες αντιδράσεις για την τύχη της οικογένειάς του και, στη συνέχεια, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και τις ορμητικές αντιδράσεις των μαθητών του.

Σε περίπτωση κατά την οποία το σχολείο έχει υποστεί ζημιές και πρέπει να μεταφερθεί, αυτό θα γίνει με τη συνεργασία του Δήμου - ίσως στο παρακείμενο γήπεδο - και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, στους οποίους και κοινοποιείται το παρόν. Στους γονείς και κηδεμόνες, μέσω των μαθητών, έχουν διανεμηθεί, επίσης, οδηγίες και έχει ζητηθεί, σε περίπτωση σεισμού, να προσέρχονται το συντομότερο στο Σχολείο, προκειμένου να παραλάβουν οι ίδιοι το παιδί τους. 

                Το παρόν σχέδιο διανέμεται σε όλα τα μέλη του συλλόγου των καθηγητών και θα τίθεται σε δοκιμαστική εφαρμογή ανά τρίμηνο. Σε περίπτωση πυρκαγιάς ισχύει το ανωτέρω σχέδιο. Το σχολείο διαθέτει ικανοποιητικό αριθμό πυροσβεστήρων σε κάθε όροφο, στα εργαστήρια, καθώς και στους χώρους του ισογείου.