logotype
logotype
Απρίλιος 2024
ΚΔΤΤΠΠΣ
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Εκφοβισμός & το Μοντέλο Μεσολάβησης Συνομηλίκων 2016-2017

Για 3η συνεχόμενη χρονιά υλοποιήθηκε στο σχολείο μας το πρόγραμμα: «Εκφοβισμός & το Μοντέλο Μεσολάβησης συνομηλίκων». Στόχος του είναι, οι μαθητές που έχουν επανειλημμένα υποστεί εκφοβισμό / bullying, να απευθύνονται σε εκπαιδευμένους συμμαθητές τους για μεσολάβηση (Peer Mediation).

Σύμφωνα με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος, οι υπεύθυνες καθηγήτριες Ευτυχία Παπαδοπούλου ΠΕ20 & ΠΕ03 και Μαρία Μπουρτζίκου ΠΕ07, έχοντας ήδη επιμορφωθεί (κατά το σχολικό έτος 2013-14 στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στη Διαμεσολάβηση Συνομηλίκων - PeerMediation), ενημέρωσαν και προσκάλεσαν - για άλλη μια φορά  - όλους τους μαθητές του σχολείου για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Η ιδιαιτερότητα του προγράμματος είναι ότι απαιτεί συγκεκριμένο αριθμό μαθητών με ορισμένα χαρακτηριστικά, για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση. Γι? αυτό, τελικά γίνεται επιλογή και με βάση αυτή προχωρούν στην εκπαίδευση.

Οι μεσολαβητές που είχαν εκπαιδευτεί και συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των προηγουμένων ετών, προσήλθαν και πάλι με ενθουσιασμό για να ενταχθούν και να υποστηρίξουν τους νέους εκπαιδευόμενους.

Στην εκπαίδευσή τους οι μεσολαβητές, μαθαίνουν θεωρητικά και πρακτικά τα στάδια της μεσολάβησης και πώς να προσφέρουν τη βοήθεια και υποστήριξή τους.

Οι μαθητές, μπορούν να επικοινωνούν με τους μεσολαβητές, είτε προσωπικά είτε ανώνυμα μέσω ενός γραμματοκιβωτίου που υπάρχει έξω από την αίθουσα Μεσολάβησης.

Η αποδοχή του προγράμματος - το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία από το 2014 - από τη σχολική κοινότητα υπήρξε μεγάλη και δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη συνέχιση και εξέλιξή του.

Μερικές εντυπώσεις από τους μεσολαβητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:

  •       Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, έμαθα για επικίνδυνα περιστατικά που δεν τα ήξερα και ανυπομονούσα για την επόμενη φορά.
  •       Έμαθα διάφορα πράγματα που θα μου χρησιμεύσουν γενικά στη ζωή και αυτό μου άρεσε.
  •       Το πρόγραμμα αυτό με βοήθησε να καταλαβαίνω καλύτερα τα συναισθήματα του άλλου, να τον ακούω και να γίνομαι πιο ευαίσθητη.
  •       Όταν μπήκα στην ομάδα και ξεκίνησα την εκπαίδευση, κατάλαβα ότι είναι ένα σοβαρό πρόγραμμα που θα προσφέρει βοήθεια σε παιδιά που έχουν ανάγκη??..?? Με έκανε να νιώσω ότι μπορώ να προσφέρω στο σχολείο και αυτό με ευχαρίστησε πολύ.
  •       Το πρόγραμμα μου άρεσε πολύ, με βοήθησε να βελτιώσω και το χαρακτήρα μου. Μου άρεσε που είχαμε ανταπόκριση γιατί κατάλαβα ότι τα παιδιά μας εμπιστεύτηκαν και πίστεψαν στο ότι μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε να βρούνε μια λύση.
  •       Η αίσθηση του ότι βοηθάω ή μπορώ να βοηθήσω κάποιον είναι μοναδική.

 

Τους μαθητές και την αφίσα του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ.

Ένα όμορφο σχέδιο μαθήτριας με τις εντυπώσεις από το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ.


Πίσω στα Προγράμματα